Sokak hayvanlarının beslenme, barınma, kısırlaştırma, bakım ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Can Dostlar sosyal sorumluluk projesini yürüten elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, Eskişehir’den sonra ikinci tedavi odasını Afyonkarahisar’da açtı.

Sokak hayvanlarının beslenme, barınma, kısırlaştırma, bakım ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Can Dostlar sosyal sorumluluk projesini yürüten elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, Eskişehir’den sonra ikinci tedavi odasını Afyonkarahisar’da açtı.
Afyonkarahisar Belediyesi ve HAYTAP iş birliği ile Afyonkarahisar Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi içinde açılan tedavi odasının tıbbi cihaz desteği OEDAŞ tarafından karşılandı. Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner ve proje temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen açılışta bir konuşma yapan OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, Can Dostlar’ın kamudan sivil topluma her kesimin sahiplendiği bir sosyal sorumluluk projesine dönüşmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.
Elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ), Covid-19 pandemisi sürecindeki sokağa çıkma kısıtlamalarında sokak hayvanlarının bazı temel ihtiyaçlarının karşılanamadığını fark eden saha çalışanlarının önerisiyle Can Dostlar sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmişti. Yaklaşık iki buçuk yıldır sokak hayvanlarının beslenme, barınma, kısırlaştırma, bakım ve tedavi ihtiyaçlarının karşılandığı proje kapsamında Eskişehir’den sonra ikinci tedavi odası Afyonkarahisar’da açıldı. Afyonkarahisar Belediyesi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) iş birliğiyle kurulan tedavi odasının açılışı, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nden bir gün önce Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner başta olmak üzere yerel yöneticiler, HAYTAP temsilcileri ve OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın ile İl Müdürü Cafer Demir’in de aralarında bulunduğu şirket yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Öner, OEDAŞ’ın sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik sunduğu katkıdan dolayı Yalçın’a plaket takdim etti.

'Projemiz her kesimin sahiplenmesiyle günden güne büyüdü'
Ana faaliyet alanları olan elektrik dağıtım hizmetlerinin yanı sıra topluma, çevreye, tüm canlılara ve kültüre katkı sunmaya yönelik projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, 'Bu projelerimizle bölgemizden başlayarak ülkemize ve dünyamıza değer katmaya odaklanıyoruz. Can Dostlar sosyal sorumluluk projemizi, pandemi döneminde saha çalışanlarımızın önerisiyle hayata geçirdik. İlk etapta mama dağıtımıyla başladığımız projemiz, kamudan sivil toplum kuruluşlarına ve bölge halkına kadar her kesimin sahiplenmesiyle günden güne büyüdü. Biz de bu ilgi karşısında sokak hayvanlarının barınma, kısırlaştırma, bakım ve tedavilerine de katkı sağlayacak şekilde projemizi genişlettik. İlk tedavi odamızı iki yıl önce Eskişehir’de açtık. O tedavi odasında bugüne kadar binlerce kedi ve köpeğin kısırlaştırma operasyonları ile tümör gibi zorlu operasyonları da kapsayan ameliyatları gerçekleştirildi' dedi.

'Hedefimiz bölgemizde projemizi yaygınlaştırmak ve örnek olmak'
Projenin ilk döneminde Türkiye’de hayvan hakları konusunda en güvenilir STK’ların başında gelen HAYTAP ile iş birliği yaparak beş kentte mama dağıtımına başladıklarını hatırlatan Yalçın şunları söyledi:
'Ardından bu iş birliğine Eskişehir Tepebaşı Belediyesi de katıldı ve ilk tedavi odamızı açtık. Şimdi de Afyonkarahisar Belediyesi ve HAYTAP’ın destekleriyle ikinci tedavi odamızı açmanın mutluluğu yaşıyoruz. Bu iş birliği için kendilerine minnettarız. Hedefimiz, hizmet verdiğimiz iller olan Bilecik, Kütahya ve Uşak’ta projemizi genişletip örnek olmak.'

Afyonkarahisar’a tıbbi cihaz desteği, deprem bölgesine bağış
OEDAŞ bu projede, Afyonkarahisar Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi içinde açılan tedavi odası için tıbbi cihaz desteğinde bulundu. Tedavi odasına veteriner operasyon masası, kuru hava sterilizatörü, köpek yoğun bakım kabinleri, mobil tipi operasyon lambası, mayo masa, kısırlaştırma çengelleri ve yumuşak doku seti alındı. Öte yandan HAYTAP, sokak hayvanlarına verdiği destekten ötürü OEDAŞ adına deprem bölgesine iki adet tıbbi cihaz bağışladı.

Uluslararası ödüllü proje
2021 yılında başlatılan Can Dostlar sosyal sorumluluk projesi yalnızca bölgede değil uluslararası kamuoyunda da takip ediliyor. OEDAŞ bu proje ile Ocak ayında İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden biri olan Best Business Awards’ta, Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde En İyi İşletme ödülünün sahibi oldu. Proje Ağustos ayında ise küresel çapta 'İş Dünyasının Oscar’ı' kabul edilen Stevie International Business Awards’ta, Avrupa’da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı kategorisinde altın ödüle layık görüldü.

'Bu tür duyarlılıkların OEDAŞ gibi diğer kurumlar tarafından da yapılmasını dileriz'
Afyonkarahisar İl Müdürü Cafer Demir, kurum olarak ikinci bir tedavi merkezinin Eskişehir’den sonra Afyonkarahisar’a kazandırılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner ise duyarlı davranışlarından dolayı OEDAŞ’a teşekkür ettiklerini ifade ederek, 'Sokak hayvanlarının tedavileri için alınan araç ve gereçler için OEDAŞ’a teşekkür ederiz. Belediyemiz bu hizmeti rutin olarak yapmakta ama bir yenisinin daha ilave edilmesi belediyemiz adına sevindirici oldu. Bu tür duyarlılıkların OEDAŞ gibi diğer kurumlar tarafından da yapılmasını dileriz' dedi.
OEDAŞ ayrıca geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Hayvanları Koruma Günü’nde, sokak hayvanlarının beslenmesine katkıda bulunmak ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla gün boyunca il müdürlüklerini ziyaret eden vatandaşlara birer paket mama hediye etti.