CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, emekliye zam tartışmalarında yüzde 25 oranı ile en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olacağı öngörülerini “AKP masalı” olarak değerlendirdi. AKP iktidarı ve yandaşlarının “emekliye müjde” türküsü söylediğini ifade eden CHP’li Sarı, “Hiç kimse ‘yüzde 25 zam’ masalını emekliye anlatmasın. Bugün, 12 milyona varan emekli ve hak sahibi 10 bin lira ve altında maaş alıyor. Bu durum değerlendirildiğinde, en düşük emekli maaşına, açlık sınırı dikkate alınarak en az yüzde 80 zam yapılmalı” dedi.

AÇLIK SINIRI 17 BİN 125 TL EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL

CHP’li Serkan Sarı, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olarak konuşulmasını “yüzde 25 zam masalı” olarak değerlendirdi. “Açlık sınırı 17 bin 725 lira olmuş ve en düşük emekli aylığı 10 bin lira!” diyen Serkan Sarı şunları söyledi:

“AKP İktidarı sözüm ona, emekli maaşlarında taban aylığın yükseltilmesi ve refah payının artırılması için çalışmalara başlanmış. İlk 6 aylık enflasyon Merkez Bankası’nın tahmini doğrultusunda çıkarsa SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuzda yüzde 25 oranında zam yapılacakmış. Enflasyon zammıyla dahi kök maaşı, taban aylığın altında kalan vatandaşın mağdur edilmemesi için en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilecekmiş. AKP kurmayları masal anlatmaya devam ediyor. Bu yaptıkları düzenleme emeklinin hiçbir sorunun çözmez! Yandaşları da almışlar ellerine sazlarını hep birlikte ‘emekliye müjde’ türküsü söylüyor. Allah aşkına siz hangi masalı, kime anlatıyorsunuz? Emeklinin durumundan haberiniz var mı? Açlık sınırı 17 bin 725 lira olmuş ve en düşük emekli aylığı 10 bin lira! İktidar yüzde 25 zammı temmuz ayında yapsa bile, emekli zamlı aylığını ancak Ağustos’ta alabilecek. Zam zaten, emeklinin cebine girmeden eriyip, tükenmiş olacak! Hiç kimse ‘yüzde 25 zam’ masalını emekliye anlatmasın. Bugün, 12 milyona varan emekli ve hak sahibi 10 bin lira ve altında maaş alıyor. Bu durum değerlendirildiğinde, en düşük emekli maaşına, açlık sınırı dikkate alınarak en az yüzde 80 zam yapılmalı.”

AKP, EMEKLİNİN BİR ASGARİ ÜCRET KADAR AYLIĞINI GASP ETTİ

“Emekli aylıklarının düşük olmasının temel nedeni AKP iktidarının ta kendisidir!” diyen CHP’li Sarı şöyle devam etti:

“AKP iktidarının 2008'de 'reform yapıyorum'’ diye çıkarttığı yasa, milyonlarca emeklimizi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum etti. Emekli olmayı güçleştiren ve hatta emekli aylıklarında düşüşe neden olan AKP’nin sözde reformu, bu iktidarın emekli düşmanı olduğunun en somut göstergesidir! Bu sözde reform öncesinde emeklilerin aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı kullanılıyor ve bu katsayıda enflasyon büyüme oranının yüzde 100’ü dikkate alınıyordu. 2008’de yapılan değişiklikle emekli aylıklarında, büyümenin sadece yüzde 30’u dikkate alınmaya başlandı. Bununla birlikte aylık bağlama oranı yine AKP’nin sözde reformu ile yüzde 50’lere düşürüldü. Yani emekliye reform adı altında ikinci bir darbe daha vuruldu. Emekli düşmanı AKP iktidarı, emekli aylıklarını bu iki düzenleme ile gasp etmiş oldu. Eğer AKP iktidarının bu sözde reformu, bu gasp yasası olmasaydı bugün en düşük emekli maaşı 26 bin lira civarında olacaktı. Yani AKP iktidarı bugün en düşük emekli aylığı alan emeklinin bir asgari ücret kadar aylığını gasp etmiş durumda.

EMEKLİLERİMİZİN HAKLARI İÇİN ONLARLA BİRLİKTE MEYDANLARDAYIZ

“Emeklilerimizin bu ve birçok hakkını alabilmesi için meydanlarda olacağız. AKP iktidarının sağır kulakları emeklilerimizin çığlığını duysun diye onlarla birlikte haykırmaya devam edeceğiz. 31 Mart’ta emeklilerin tokadını yiyen AKP iktidarı, anlattığı masallara devam ettikçe emeklilerimizin tokadını yemeye de devam edecektir. Hiç kimse unutmasın, emeklimiz hakkını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!”

Haber: Sena IŞIK