Balıkesir Kuzey Ege Çevre Yolu ihalesi 1 milyar TL yaklaşık maliyetle, AKP eliyle Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesi uyarınca gizli kapaklı yapıldı. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise bu ihaleye “yatacak yeriniz yok” diyerek sert tepki gösterdi.

 

AKP’nin ihaleleri yandaşlara dağıtma girişimi son sürat devam ediyor. Seçime kısa bir süre kala, Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi uyarınca çok sayıda ihale yapılıyor. Bunun son örneği ise Balıkesir Kuzey Ege Çevre yolu ihalesi oldu. Açık ihale yapmak yerine “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” başlığını kapsayan ihale kanununun 21/B maddesi kapsamında yapılan ihaleye CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin tepki gösterdi. AKP’nin giderayak, yandaşları ihya etmeye verdikleri ihalelerle bir avuç kişiyi zengin etmeye devam ettiğini ifade eden Aytekin “bu yolun yapılacağı herkes tarafından biliniyordu. Bu bir ihtiyaçtı. Devletin haysiyetine ve onuruna yakışan bu ihalenin açık ihale usulüyle yapılmasıyken, AKP Kamu İhale Kanunu’nun etrafını dolanarak 21/b fıkrası uyarınca ihaleye çıktı. 1 milyar TL’lik ihale için özel davetle iki firma tarafından sözde istekli olarak kılıf uyduruldu. İhale 975 milyon TL’ye Uluova- Demirel ortaklığına bırakıldı. Burada kamu zararı açıktır. Bu ihaleyi yapanlara söylüyorum, yatacak yeriniz yok!” ifadelerini kullandı.

CHP’li Aytekin devamında şunları söyledi:

İktidardan gideceklerini artık idrak eden AKP’liler, devleti de giderayak soyup soğana çevirmeye çalışıyorlar. Daha evvel Cibuti’de Türkiye Cumhuriyeti’nce hibe olarak yaptırılan ve TBMM Başkanı Şentop’un katılımıyla açılan Amboli Dostluk Barajını inşa eden Uluova İnşaat’a şimdi de Balıkesir’deki ihaleyi deyim yerindeyse adeta peşkeş çektiler. 1 milyar TL’lik ihaleyi açık ihale ile yapmak yerine iktidarın en çok istismar ettiği 21/B maddesi uyarınca yapıldı. Bu madde tam bir kılıf maddesidir. “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” başlığını kapsayan bu madde ile Balıkesir Kuzey Ege Çevre Yolu ihalesi Uluova- Demirel inşaat ortaklığına 975 milyon TL’ye bırakıldı. Çok açık söylüyorum: Yatacak yeriniz yok. Açık usul esasken, neden bunu tercih etmiyorsunuz da böylesi bir meblağı doğal afet, salgın hastalık gibi amacı net belli olan bir maddeye kılıf olarak uyduruyorsunuz. Bu yol Balıkesir’in ihtiyacıdır, doğrudur. Bu işin kılıfına uydurulması değil, adil bir şekilde sonuçlandırılması gerekir.