Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, “Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı” diyerek meme kanserine dikkat çeken bir yazı yayınladı.

İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin yayınladığı yazıda şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Meme kanseri risk faktörleri arasında; 40 yaş ve üzerinde kadın olmak. Ailede meme kanseri öyküsünün olması. Hareketsiz bir yaşam sürmek. Obezite, Sigara içmek ve alkol kullanmak. Hiç doğum yapmamış olmak. Otuz beş yaşından sonra anne olmak. Hiç bebek emzirmemiş olmak. Erken adet görmeye başlamak (12 yaş altı) geç menapoza girmek (55 yaş üstü). Menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle, hormon ilacı kullanmak yer almaktadır.”

“ÖLÜM HIZINI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN OLABİLMEKTEDİR”

Keskin yazılı açıklamasının devamında şöyle konuştu; “Kanserle mücadelede en etkili yollardan birisi, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması diğeri de hastalığın erken teşhis edilmesidir. Erken teşhis ile hem meme kanseri tedavisi yüzde 90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.”

KONTROL ŞART!

“Bu nedenle kadınların 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapması. memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark etmesi halinde hemen doktoruna başvurması, 40-69 yaş aralığında tüm kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.” Şeklinde konuşan İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, ifadelerini şu şekilde noktaladı; “İlimizde toplum tabanlı kanser taramalarını yürütmek üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş ve bu merkezlerimizde, Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimiz ile birlikte Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri veToplum Sağlığı Merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Halkımızın kanser konusunda farkındalığının sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı “olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda 40-69 yaş aralığında tüm kadınların meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere KETEM merkezlerine davet ediyoruz. Unutmayalım! Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır.” (Haber Merkezi)