Cihan Tekin ile Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.

Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ile Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, 2022 ila 2023 yıllarında ki sağlık hizmetleri verilerini paylaştı. Açıklamalara göre, Erzincan’da sağlık hizmetleri gelişmeye devam ediyor.
Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ile Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, beraberinde ki hizmet başkanları ve birim amirleriyle birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek sağlık hizmetleri hakkında istatistiki bilgileri paylaştı.
İlk olarak, Erzincan’da yapılan ve devam eden sağlık hizmetleri hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, '2022 yılı içerisinde 2 milyon 869 bin 876 muayene yapmışız. Bunu günlüğe baktığımız da 10 bin 800 aylığa baktığımızda 239 bin muayenenin olduğunu görüyoruz, il genelinde. Kişi başı hekime müracaat olarak 12 olduğunu görüyoruz ki, Türkiye ortalamaların üzerinde hekime müracaat sayımız söz konusu. 2022 yılında 1 milyon 651 bin muayenenin olduğunu görüyoruz. Bu yıl içerisinde, 2023 yılı içerisinde 3 milyonun üzerinde. Yani geçen yıl ki bakmış olduğumuz hasta sayısının üzerinde bir sayıyla tamamlayacağımızı öngördüğümüzü ifade etmeliyim. Dağılımlarına baktığımızda yüzde 51’i birinci basamakta, yani aile hekimliklerinde bakılıyor bu hastalar. Yüzde 45’i ikinci basamaktan. Yani hastanelerde. 3.8’inin de özel hastanede muayene yapıldığını görmekteyiz. Bu anlamda baktığımızda aile hekimliği sisteminin Erzincan’da güzel işlediğini ifade edebilirim. Aynı zamanda ikinci, üçüncü basamaklarda da ileri düzeyde tedavi alması gereken vatandaşlarımız hizmetini almakta. Acil sayılarına baktığımızda da; geçen yıl 612 bin acilden hasta muayene etmişiz. Bu yıl için 309 bin, yıl sonu itibariyle aşağı yukarı aynı rakamı elde edeceğimizi düşünüyoruz ama muayene sayımızın artmasına rağmen acilde ki baktığımız hasta sayısı aynı. Daha önce baktığımızda, mesela Mengücek’de yüzde 45’lerde olan acil muayene sayısı yüzde 30’lar civarına düşmeye başladı. Erzincan’da 240 bin nüfusun her biri yılda 12 defa hekime başvuruyor ve bu Türkiye ortalamalarının da üzerinde' dedi.
‘Sevk sayısı binde 0.15’
Tekin, geçtiğimiz yıllara oranla geçen yıl ve bu yıl sevk oranlarının ciddi bir şekilde düştüğünün altın çizerek, '2022 yılında yapılan 539 sevkimizi 2 milyon 869 bine böldüğümüzde binde 0,18’lik ambulans ile il dışı sevkimiz var. Bu anlamda baktığımızda bölgenin en iyi durumunda olan ili olduğumuzu rahatlıkla ifade edebiliyorum. 2023 yılı içerisinde ise, 255 hasta şuana kadar sevk etmişiz. Bu da binde 0.15’e tekabül ediyor. Aslında baktığımızda bir önce ki yıla göre, 2 milyon 869 binden 3 milyona tırmanan bir muayene sayımız varken, il dışına ambulansla yapmış olduğumuz hasta sevkinin daha da aşağıya geldiğini ifade etmek lazım' diye konuştu.
Akabinde konuşma yapan ve acil ile poliklinik muayene istatistiklerinden bahseden Kuyrukluyıldız 2023 yılının ilk 6 ayında toplamda 705 bin 488 hastanın muayene edildiğini ifade ederek randevusuz hastaların geri çevrilmediğini de belirtti. Başhekim Kuyrukluyıldız konuşmasında, '211 bin 686 kişi acil servisimize gelerek muayene olmuş. Polikliniklerde 493 bin 802 hastaya hizmet vermişiz ve toplamda da 705 bin 488 kişi yılın ilk 6 ayında Mengücak Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden hizmet almış. Polikliniklerde muayene olan hasta sayımız 180 bin 419. Bu randevulu hasta sayısı. Yani, randevu alıp gelen 180 bin 419 hasta var, ilk 6 ayda. Fakat, randevusuz gelen 313 bin 383 hasta var. Bu da şunu gösteriyor aslında, bizim hekimlerimiz randevulu hasta dışında ki bakanlığın standartları var, 10 dakika da 1 randevu açabiliyoruz. Dolayısıyla 1 hekim 42 tane hasta bakabiliyor. Bizim bunu 42’den fazlaya çıkarma şansımız yok' ifadelerine yer verdi.
Açıklanan istatistikler Erzincan’da yaşayan vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.