Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul kürsüsünden dünyaya yaptığı Sıfır Atık çağrısına Dokuz Eylül Üniversitesi olarak destek verdiklerini açıkladı. Rektör Hotar, 'Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha yeşil bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğundadır. Bu nedenle Muhterem Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapmış olduğu çağrıyı önemsiyor ve destekliyoruz' dedi.
Gerek doğal kaynaklarımızın korunması gerekse de ortaya çıkan atıkların daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Eylül 2017 yılında hayata geçirilen ‘Sıfır Atık Projesi’ konusunda BM kürsüsündeki çağrıya, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden tam destek geldi. Çevrenin korunması ve gelecek nesillere daha iyi bir doğanın miras bırakılması amacıyla birçok örnek proje ve çalışmaya imza atan DEÜ’de, 2023-2024 akademik yılında Sıfır Atık ile ilgili faaliyetlerin artacağı açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu çerçevesinde, dünya liderlerine bu yönde çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını yakından takip ettiklerini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 'Araştırma Üniversitesi olarak Sıfır Atık konusunda farkındalığı arttırmak adına hem öğrencilerimize hem de personelimize düzenli olarak bu bilinci aktarıyoruz. Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğümüz tarafından tüm adımları takip ederek iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Fakültelerde oluşan atıklar da Üniversite imkanlarıyla yeniden dönüştürülerek, birçok alanda etkin şekilde kullanıyoruz. Üniversitemizin her biriminde sıfır atık uygulamalarını arttırarak sürdürmeye kararlıyız' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sıfır atık çağrısına tam destek
Rektör Hotar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nda dünya liderlerine Sıfır Atık çağrısı yaptığı konuşmanın, temiz bir doğanın gelecek nesillere bırakılabilmesi adına büyük önem arz ettiğini belirterek, 'Dokuz Eylül Üniversitesi olarak çevre alanında fark oluşturan çalışmalara imza atıyoruz. Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘İklim değişikliği ve çevre kirliliği krizleriyle mücadelemizi çok boyutlu bir şekilde devam ettireceğiz. Türkiye olarak gelecek kuşaklara karşı görevlerimizi hakkıyla yerine getirmenin peşindeyiz. 2053 yılında hedefimiz, net sıfır emisyona ulaşmaktır. Buradan, küresel ısınmada tarihî sorumluluğu fazla olan ülkeler başta olmak üzere herkesi harekete geçmeye çağıyorum.’ sözleriyle dünya liderlerine önemli bir mesaj vermiştir. Cumhurbaşkanımızın, işaret ettiği Sıfır Atık Projesi’nin sürdürülebilir çevre, atıkların geri dönüşümü ve doğal kaynakların korunması gibi birçok konuda projeler hazırlayarak, ülkemiz ve gelecek adına sunmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

'Sıfır Atık faaliyetlerine önem veriyoruz'
'Üniversitemizdeki 15 adet kampüste Sıfır Atık Belgesi bulunmaktadır' diyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Tüm kampüslerimizde Sıfır Atık faaliyetlerine önem veriyoruz; çalışmaları yakından takip ediyoruz. Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğünün öncülüğünde, tüm akademik birimlerden akademik ve idari personele kapsamlı eğitimler düzenliyoruz. 2018 - 2022 yılları arasında yaklaşık 1300 ton geri dönüştürülebilir atık toplanarak ekonomiye geri kazandırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılı başında üniversitemize hibe edilen otomatik kompost makinesi ile üniversite yemekhanelerinde oluşan ayrıştırma atıkları toprak iyileştirici bir malzeme olan komposta dönüştürerek toprakla buluşturuyoruz. Geçtiğimiz günlerde kampüs alanlarındaki kullanılmayan malzemelerden, öğrencilerimizin kampüs alanlarında faydalanacağı ‘Akıllı Çardak’ çalışmasını başlattık. Üniversitemiz, atık yönetimini temel seviyeden bir üst seviyeye taşımak ve bertarafa giden atık miktarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.'