Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Ali Veysel Uluğ Dünya Kalp Günü’nde hastalara ve hasta yakınlarına uyarılarda bulunarak, '40 yaşından sonra herkesin bir kere bir kalp kontrolünden geçmesi gerekir' dedi.

Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Ali Veysel Uluğ Dünya Kalp Günü’nde hastalara ve hasta yakınlarına uyarılarda bulunarak, '40 yaşından sonra herkesin bir kere bir kalp kontrolünden geçmesi gerekir' dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Ali Veysel Uluğ, Dünya Kalp Günü sebebiyle kalp sağlığının önemini değindi. Kalp ile ilgili sağlık problemlerinin önceden belirlenmesinin ve hastalıkların önüne geçilmesinin toplumların sağlığını geliştirmek için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Uluğ, kalp ile ilgili hastalıkların dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu ve yaşam tarzını büyük bir ölçüde etkilediğini söyledi.
Kolesterol yüksekliğinin, ciddi tansiyon ve sigara kullanımının kalp hastalıkları riskini artırabileceğine dikkat çeken Uluğ, bu nedenle sağlıklı yaşam tarzını olumlu yöne çekebilmek adına bu risk faktörlerinin altını çizdi.

'40 yaşından sonra herkesin mutlaka kalp kontrolünden geçmesi gerekir'
Kardiyoloji Uzmanı Uluğ, '40 yaşından sonra herkesin bir kere bir kalp kontrolünden geçmesi gerekir. 40 yaşından önceki kişiler eğer ailesinde erken yaşta kadınlar için 60 yaşından önce bir kadın aile bireylerinde 55 yaşından önce bir hastalık varsa, bu kişiler 40 yaşından önce de bir kalp kontrolüne bir kereye mahsus bir girmesinde fayda var. Bu genetiği ailesinde kalp hastası olanlar için önerimiz böyle oluyor. Onun haricinde bizim risk faktörlüğü dediğimiz risk faktörleri taşıyanlar, bunlar ne olabilir? Ciddi bir diyabeti varsa, kişinin ciddi kolesterolü yüksekliği varsa, ciddi tansiyonu varsa, bu hastalara kalp durumlarını kontrol, doktor kontrolü tabii ki önerilir ama herkesin kendince alabileceği önlemler de vardır. Bu nedir? Bir sigara kullanımı varsa sigara içmemek, kilo kontrollerini yapmak, spor yapabilmek, bunlar çok ciddi sporlar değil, sadece bir yürüyüşümde çok önemli. Kilo almamaya çalışmak, tabak biraz beslenmesine dikkat edebilmek gerek' diye konuştu.

'Önlemimizi kendimiz alabiliriz'
Artık internet çağında olunduğunu vurgulayan Uluğ, 'Çoğu bilgiye erişim çok kolay. İnsanlar kendilerine tamamen nasıl sağlıklı beslenelim diye yol çizebilirler. Bu şekilde kendi kendilerine bir önlem alabilirler. Mesela çarpıntı şikayeti olan iki hastam oldu. Akıllı cihazları vardı. Sonra cihazlarının kayıt yapabilme özellikleri vardı. Akıllı cihazlarının yaptığı kayıtlardan kişinin çarpıntısını tespit edebildik ve tedaviye başladık. Bu şekilde teknolojiden faydalanılabilir. Öncelikle herkesin 40 yaşından sonra bir kere kontrole gitmesinde fayda var. 40 yaşının altında risk faktörleriniz varsa bir kere kardiyolojik olarak muayene olmanızın faydası var’’ ifadelerini kullandı.