Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın kentin kültürel mirasına kazandırdığı 1.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın kentin kültürel mirasına kazandırdığı 1. Efeler Kitap Günleri, renkli etkinliklerle devam etti.

Ülke genelinden 90 yayınevi ve farklı alanlardan 100 yazarın katılımıyla 10 gün sürecek edebiyat şöleninin 5’inci gününde birbirinden usta isimler okurlarına imza dağıttı ve ilçe sakinleriyle söyleşilerde buluştu. Pınarbaşı Mesire Alanı’nın eşsiz doğasında kitapların ayrıcalıklı dünyasına yapılan yolculuğun 5.günü saat 10.00’da kitap stantlarının ziyarete açılmasıyla başladı. 13.00-18.00 saatleri arasında; yazarlar Aslıhan Tüylüoğlu, Talat Avcı, Gülhan Taşkın İkiz ve Mustafa Ünver okurlarına imza dağıttı ve hayranlarıyla fotoğraf çektirerek anın hatırasını ölümsüzleştirdi. Pınarbaşı Mesire Alanı’nda etkinlikler, moderatörlüğünü Gülhan Taşkın İkiz’in yaptığı ve konuşmacı koltuğunda yazar Zehra Ünüvar’ın yer aldığı ’Çocuk Edebiyatında Hassasiyet’ isimli söyleşi ile devam etti.

Konuşmasına çocukluk yıllarındaki hatıralarını anlatarak başlayan ve ailelere çocuklarıyla kurmaları gereken iletişim konusunda tavsiyelerde bulunan yazar Zehra Ünüvar, 'Önceden bütün aile ve komşular tek bir odada otururlardı. Bu ortamda söylemleri güzel olanlar; masal, hikâye anlatır ya da şarkı söylerdi. Bizim çocukluğumuz böyle geçti. Çocuk edebiyatının tadını farkında olmadan büyüklerimizden öğrendik. Edebiyat, o dönemlerde büyüklerimizin anlattığıydı. Biz okunarak elde edilen edebiyat dönemine yetiştik hatıralarımızla da harmanladık. Şimdiki çocuklar tabletten ödev yapıyor, aileler yeteri kadar çocuklarıyla ilgilenmiyor. Her birimiz evde teknolojik araçlarla ilgileniyoruz, sohbetler çok azaldı' diye konuştu.

Çocuk kitaplarının nasıl seçilmesi konusunda da ailelere öneriler sunan Ünüvar, 'Anne-babalar, kitabın dışına bakarak çocuklarına kitap seçmeye çalışıyor. En azından kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısını ya da herhangi bir sayfasını okumalılar. Kitap seçimi yapılırken çocukla önceden evde konuşulabilir. Ekonomik şartlar anlatılabilir daha sonra çocuğun en çok hoşuna giden kitap satın alınabilir. Kitap seçerken çocukların fikirlerine de değer verilmeli. Çocuklara ‘sus sen anlamazsın’ demek yerine iletişim kurulmalıdır. Duygu ve düşüncelerini ifade etmesine izin verilmelidir. İçimizdeki çocuğu öldürmemek gerek aileler çocuklarıyla birlikte tekrar büyümeliler' ifadelerini kullandı.

Söyleşinin sonunda Efeler Belediye Başkan Vekili Abidin Arslan yoğun programı nedeniyle etkinliğe katılamayan Başkan Atay’ı temsilen İkiz ve Ünüvar’a teşekkür edip, çiçek takdim etti.

1.Efeler Kitap Günleri, 8 Ekim Pazar gününe kadar Pınarbaşı Mesire Alanı’nda devam edecek.