Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nin başarılı öğrencilerine kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgelerinin dağıtım töreni gerçekleştirildi.

BESOB himayesinde yapılan Ahilik Haftası kapsamında İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nden kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgesi almaya hak kazanan öğrencilere belgeleri düzenlenen törenle verildi.   İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde yapılan programa; İl Ticaret Müdürü İlhan Pehlivan, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (BESOB) Başkanvekili ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aşık, Karesi İlçe Eğitim Müdürü Sami Günnü, Okul Müdürü Veysel Turan ve öğrenciler katıldı.  Programın açılış konuşmasını yapan İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turan, esnaf ve zanaatkar için Ahilik kültürünün önemine dikkat çekti. Turan, “Ahilik, milletimizin tarih boyunca elde ettiği birikimi yansıttığı bir milli şuur, bir milli kimliktir. Anadolu coğrafyasında başlayan bu hareket dünyanın en güçlü devletinin ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır. Ahilik bizim için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bizim en temel görevimiz ahilik şuurunu gelecek nesillere aktarmaktır” dedi. 

YILDIZ “SİZLER BU BAYRAĞI DAHA GÜZEL YERLERE TAŞIYACAKSINIZ”
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında geleceğin ustaları ve zanaatkarlarıyla birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden BESOB Başkanvekili ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, “Bundan 7 asır önce kurulan ahilik sistemini bizler bugün yaşatıyoruz. Sizlerde bu bayrağı alıp daha güzel yerlere taşıyacaksınız. Bugünün çırakları, kalfaları yarının tüccarları, ticaret insanları, zanaatkarları olacak. Biz bu duygu ve düşüncelerle sizlerin yarınlara daha güzel hazırlamak adına gayretle çalışıyoruz” dedi. 
 
PEHLİVAN: “AHİLİK KÜLTÜRÜ ANADOLU İRFANINI OLUŞTURDU”
Ahilik kültürünün kadim bir kültür olduğunu ifade eden Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, “Ahilik düsturunda önce her türlü eğitimden geçer, kalbi, vicdanı eğitilir sonra da mesleğiyle alakalı eğitimler verilir. Bir şekilde adam edilmeye çalışılır. Zaten adam edilemezse ahilik teşkilatına alınmaz. Hırsızlar, katiller, koğuculuk yapanlar, kafirler giremez. Ahilik, Anadolu irfanını oluşturan, Anadolu’daki Türk-İslam medeniyetini kurmamızı sağlayan en önemli teşkilatlardan biridir” dedi. Protokol konuşmalarının ardından Ahilik Türküsü sunumu yapıldı. Programın sonunda İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgesi almaya hak kazanan öğrencilere belgeleri takdim edildi. (Rabia Şevval Çakmak)