Dünyaya geldikten hemen sonra ana kucağından alınıp yoğun bakıma yatırılan, kanser tanısıyla 6 aylık oluncaya kadar 6 kür kemoterapi görüp akabinde karaciğer nakli olan Habibe Ceylin Ceylan, bu yıl ortaokullu oldu.

Dünyaya geldikten hemen sonra ana kucağından alınıp yoğun bakıma yatırılan, kanser tanısıyla 6 aylık oluncaya kadar 6 kür kemoterapi görüp akabinde karaciğer nakli olan Habibe Ceylin Ceylan, bu yıl ortaokullu oldu. 11 yaşındaki Ceylin yeni ders yılına ortaokul öğrencisi olmanın heyecanıyla başlarken, Prof. Dr. Murat Kılıç, 'Bebek hastalarımızın sağlıkla büyümesini, normal bir hayata başlayıp yaşıtlarıyla okula gittiklerini görmek bizi çok mutlu ediyor, tüm yorgunluklarımızı unutturuyor' dedi.
İzmir’de yaşayan Pakize (31)-İsmail (35) Ceylan çiftinin üç çocuğunun en büyüğü olan Habibe Ceylin, Isparta’da dünyaya geldi. Solunum sıkıntısı yaşayan minik Ceylin, hemen yeni doğan yoğun bakıma alınıp kuvöze koyuldu. 40 gün yeni doğan yoğun bakımda tedavi gören Ceylin, ailesinin yaşadığı İzmir’de bir üniversite hastanesine sevk edildi. Yapılan tetkikler sonucunda Ceylin’e hepatoblastom (çoğunlukla yeni doğanlarda, bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen kötü huylu bir karaciğer tümörü) tanısı koyuldu. Çocuk onkoloji servisinde 2 ay yatan Ceylin’e 6 aylık oluncaya kadar 6 kür kemoterapi uygulandı. Ceylan ailesine kızlarının sağlığına kavuşmasının karaciğer nakliyle mümkün olacağı söylendi ve Kent Hastanesine yönlendirildi. Kadavradan bağış bekleyemeyecek kadar durumu acil olan Ceylin’e lohusa olan annesi, karaciğerinde yağlanma saptanan babası verici olamazken, imdada amca İbrahim Ceylan yetişti. Afyonkarahisar’da yaşayan üç çocuk babası Ceylan, yeğenine hayat vermek için ameliyat masasına yattı. Nakil 15 Mayıs 2013 tarihinde İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildi. Amcadan alınan karaciğer dokusu yeğeni Ceylin’e nakledildi. Karaciğer nakli operasyonu Ceylin bebeği kanserden kurtarırken, haftalık, aylık kontroller zamanla yerini yıllık kontrollere bıraktı.

Doktor olmak istiyor
14 Kasım’da 12’inci yaşına basacak olan ve geçen yıl ilkokuldan mezun olup bu yıl ortaokul birinci sınıf öğrencisi olarak Egekent-2 Ortaokulu’nda yeni ders yılına başlayan Habibe Ceylin Ceylan, doktor olmak istediğini söyledi. Ciddi sağlık sorunları yaşadığında çok küçük olduğunu, pek çok şeyi hatırlamadığını belirten Ceylin, 'Şimdi çok iyiyim. Ben de beni iyileştirenler doktor amcalar, teyzeler gibi doktor olmak istiyorum. Bir sticker (etiket) koleksiyonu yapıyorum, doktor olduğumda çocuk hastalara vermek için' dedi.
Kötü günleri geride bıraktıklarını belirten anne Pakize Ceylan ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
'Ceylin ilk bebeğimiz. Ceylin doğduktan çok kısa bir süre sonra hastalandı. Onu bir kez emzirebilmiştim, yoğun bakıma aldılar. O zaman 18 yaşında deneyimsiz bir anneydim. Daha çocuk bakmayı bilmiyordum ki. Bu durum çok ağır geldi. Şimdi geriye dönüp baktığımda ne günler geçirmişiz diyorum. Çok zor zamanlardı. Nakilden sonra üç kür de koruyucu kemoterapi almıştı minik kızım. Çok şükür kızım şimdi çok iyi, kardeşleri Belinay (9) ve Elif Leyla’ya (4) harika ablalık yapıyor. Ortaokullu oldu diye çok heyecanlı ve sevinçli. İleride doktor olmak istiyor. İnşallah dilekleri gerçek olur, o da şifa dağıtır' diye konuştu.
Öte yandan Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Ceylin’in doğuştan karaciğer kanseri nedeniyle nakil olduğunu vurguladı. Kılıç, 'Ceylin’in sağlık durumu gayet iyi. Rutin kontrollerine gelip gidiyor. Ceylin gibi bebek hastalarımızın sağlıkla büyümesini, normal bir hayata başlayıp yaşıtlarıyla okula gittiklerini görmek bizi çok mutlu ediyor, tüm yorgunluklarımızı unutturuyor' dedi.