“Çevre Bakanı Özhaseki Balıkesir İçin Sözünü Şimdi Tutmalı”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Edremit Dalyan arazisindeki büyük rant projesine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme, Balıkesir Edremit’te bulunan Çıkrıkçı Dalyan Hazine Arazisine konu olan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarının; Şehircilik İlke ve Esaslarına, Kamu Yararına ve Hukuka Uygun olmadığı, Şehircilik İlkelerine uygun olmayan bu planların tatbiki halinde telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkabileceği sonucuna vardı.

Konuyla ilgili olarak CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin “AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin rant yaratmak için uğraştığı Dalyan Sulak Arazisi projesine ilişkin Balıkesir 2.İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şimdi Çevre Bakanı Özhaseki’nin sözünü tutmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin rant yaratmak için uğraştığı Dalyan Sulak Arazisi projesine ilişkin Balıkesir 2.İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Dava, gerekçelerine de bakıldığında tam da yıllardır çevre derneklerinin, Edremit’i sevenlerin istediği gibi sonuçlandı. Burasının sulak alan olduğu, imara açılamayacağı defalarca söylendi, eylemler yapıldı. Ama iktidar mensupları kimlerle neyi anlaştıyşa, bir türlü inatlarından vazgeçmediler. Önce planı değiştirdiler, sonra alanın statüsünü değiştirmeye kalktılar.

Bölge sulak arazi olmasına rağmen, rant projesiyle imara açmaya kalktılar. En son noktada Balıkesir 2.İdare Mahkemesi verdiği kararla yürütmeyi durdurdu ve hukukun emrettiği şekilde sulak alanın korunması noktasında tavrını koydu. Şimdi itiraz yolu açık, ancak bu karara rağmen itiraz edip Edremit’le çatışmayı, doğayla çatışmayı sürdürecekler mi hep birlikte göreceğiz.

Çevre Bakanı Özhaseki’nin Sözünü Tutmasını Bekliyoruz

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 2 Temmuz’da yaptığı bir açıklama var.  Bu açıklamasında kendisi "Bizim 4 ana kırmızı çizgimiz var. Birincisi, bundan sonra her ne olursa olsun fay kırıkları, fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Belki bu ceza kanunlarına da girecek, yasa olarak da gelecek. İkincisi, sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma olmayacak. Üçüncüsü, dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. Dördüncüsü, özellikle mühendislik işlerinde ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Şimdi Balıkesir özelinde sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin sözünü tutmasını bekliyoruz. Bütün Balıkesir’in fay hattı üzerinde olduğu gerçeğini kabul edip, sıfır toleransla davranacak mı göreceğiz. Yine sıvılaşma alanı olan Dalyan arazisinde, bakanın sözüne göre kesinlikle yapılaşma olmayacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Başkanı Yücel Yılmaz’ı bu projeden vazgeçirme noktasında ne yapacak, takipte olacağız.

Edremit Devlet Hastanesi Ne Olacak?

Yine sayın bakanın söylediği sözlerden hareketle sormak zorundayız. Fay hattı bölgesindeki Edremit Devlet Hastanesi’nin konumu ne olacak? Hazırlanması planlanan bir fay yasası hikayemiz var. Yılan hikayesine döndü. Bu konuda adım atılmadan geçen her gün bizi büyük bir yıkıma götürüyor. Edremit Devlet Hastanesi projesi de böylesi bir proje. Bölgede zeytinleri sökecekler, bu zeytin ağaçları nereye gidiyor, nereye gidecek belli değil. Yine hastaneyi fay hattının üzerinden alıyorlar, fay hattının yanına taşımaya kalkıyorlar.

Yani anladıkları şey, fay hattının üzerinden geçmediği sürece yanında karşısında, yöresinde olmasının sorunu yok. Yaşadığımız 6 Şubat depreminde fay hattının yarattığı yöresel yıkımı görmemiş olamazlar diye düşünüyoruz. Dolayısıyla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 2 Temmuz’da yaptığı açıklamada verdiği sözleri tutmasını bekliyoruz. 4 kırmızı çizginin hepimizin kırmızı çizgisi olduğu konusunda mutabıkız. (Haber Merkezi)