Dünyanın en önemli tarihçilerinden Profesör Stephen Mitchell Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin daveti üzerine 21 Eylül’de Muğla’ya geliyor.

Dünyanın en önemli tarihçilerinden Profesör Stephen Mitchell Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin daveti üzerine 21 Eylül’de Muğla’ya geliyor.
Helenistik ve Roma Dönemi Anadolu tarihinin yaşayan en önemli yabancı uzmanı Profesör Stephen Mitchell, 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14.30’da MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi D salonunda tarihseverler ile buluşacak. Mitchell’in 'Roma’dan Türk Fetihlerine Kadar Frigya Hristiyanları' kitabını da tanıtacağı seminerin dili İngilizce olacak.
Profesör Stephen Mitchell’in Helenistik döneminden Bizans dönemine kadar Küçük Asya tarihi, arkeolojisi ve epigrafyası üzerine çalışmaları bulunuyor. Lisans ve lisansüstü eğitimini Oxford’da tamamlayan önemli tarihçinin Orta Anadolu’daki Galatia bölgesinin tarihi ve arkeolojisi üzerine doktora tezi bulunuyor.
Son olarak İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesinden emekliye ayrılan Mitchell, aynı zamanda 'British Academy' üyeliği ve Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü fahri sekreterliği görevlerini üstleniyor. Türkiye’de özellikle Eskiçağ bilimcileri tarafından ilgiyle takip edilen Mitchell, 1993 yılında Helenistik dönemin başlarında Keltlerin Anadolu’ya gelişlerinden MS. 7. yüzyılda Sasani saldırılarının başlangıcına kadar olan dönemin Anadolu tarihini kaleme aldı.
Stephen Mitchell’in önemli kitapları arasında 'Anatolia. Land, Men and Gods in Asia Minor' (2 cilt Oxford University Press 1993) ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar tarafından Türkçe’ye kazandırılan 'Geç Roma İmparatorluğu Tarihi M.S. 284-643' (Türk Tarih Kurumu, 2020) (İngilizcesi 'A History of the Later Roman Empire from AD 284-641') yer alıyor. Birinci ve ikinci baskısı Türkçe’ye kazandırılmış olan bu önemli eserin -iki yeni bölüm eklenerek kronolojik içeriği genişletilmiş ve içerik olarak zenginleştirilmiş- üçüncü baskısı (2023), yine Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın çevirisiyle çok yakında raflarda yerini alacak.