Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem günümüz şartlarında bir mesleği 40-50 yıl sürdürmenin çok zor olduğunu ifade ederek 2023 Ocak-Eylül aylarında Balıkesir’de 4 bin 635 yeni üyenin faaliyete geçtiğini belirtti. Başkan Erdem Bin 984 esnafında kepenk kapattığını önemle altını çizdi.

Günümüz şartlarında küçük esnafın rekabet etme şansının azaldığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem açıklanan Orta Vadeli Ekonomi Programı’nın en önemli ayaklarından birinin temel gıda ürünlerindeki fiyatların enflasyonun üzerinde artmasını engellemek olduğunu belirterek “Meclis’in Perakende Yasası güncellenerek haksız rekabet önlenmeli. Enflasyon artışının önüne geçmenin başarısı sektörde rekabet ortamının oluşmasıdır” dedi.

“KÜÇÜK ESNAF 3-5 YıL AYAKTA KALABILIYOR”

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem eskisi gibi 40-50 yıl bir mesleği, bir işyerini ayakta tutmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Başkan Erdem Balıkesir’de kayıtlı 53 bin 526 küçük esnafın olduğunu, Ocak ve Eylül aylarında il genelinde Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’ne bağlı 85 Esnaf Odası’na 4 bin 635 yeni kayıtın yapıldığını, ancak bin 984 esnafında kepenk kapattığını hatırlattı. Günümüzde küçük esnafın 3-5 yıl arasında ayakta durabildiğini bazı esnafın 1 yılı bile tamamlayamadığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem “Mahallelerimizde küçük esnafın azlığını görüyoruz. On binlerce mağazası olan zincir mağazalar mahalle aralarına kadar girdi. Yeni iş yerleri açılmadan önce mesleki kuruluşların bu konudaki görüşü alınmalı. Hangi sektörlere ihtiyaç varsa oraya yoğunlaşılması hatta teşvik edilip kaynak aktarılması çok önemli. Bununla ilgili çalışmalarımızı TESK olarak Ticaret Bakanlığı’na sunduk. Yasal düzenleme yapılarak Perakende Yasası bir an önce güncellenmeli” diye konuştu.

 

(Rabia Şevval Çakmak)