Ülkemizin güzel ormanlarını, yangınlardan ve usulsüz müdahalelerden gözümüz gibi korumak için Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü personeli hâkim tepelere tesis ettiği kulelerden gözetlemeye devam ediyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünde bugüne kadar 32 adet "Yangın gözetleme kulesi" tesis edildi. Bu kulelerin bir kısmında şahin gözlü gözetleme personeli istihdam edilirken, bir kısmında da teknolojik gelişmeler çerçevesinde 360 derece dönebilen kameralar görev yapmakta. Hem kamera ile hem de gözetleme personelimiz ile tüm kulelerimizden ormanlarımız 7/24 gözetlenmekte. Kameranın tespit ettiği en küçük duman yangın harekât merkezine alarm olarak yansımakta, gözetleme personeli  ise tespit ettiği dumanı telsiz ile yangın harekât merkezine bildirmekte. Yangın harekât merkezi de en kısa zamanda hava ve yer unsurlarının yangına müdahalesini sağlamakta. 
Son yıllarda gözetleme faaliyetlerine yerli ve milli teknoloji İHA’lar katkı vermeye başlarken, İHA'lar yangın esnasında yanan alandan canlı görüntü aktararak yangın söndürme faaliyetlerinin yönetilmesini kolaylaştırsa da yangın gözetleme kuleleri, şahin gözlü gözetleme personeline  ev sahipliği yaparak gerek haberleşme gerekse lojistik destek noktası olarak vazgeçilmezliğini korumaya devam etmekte. (Ebru Erdem)