Şırnak Üniversitesi’nde Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 'Ahilik Kültürü' konulu panel düzenlendi.

Şırnak Üniversitesi’nde Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 'Ahilik Kültürü' konulu panel düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 'Ahilik Kültürü' ile ilgili video gösterimi ile başlayan panel Rektör Prof. Dr. Alkış ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu’nun açılış konuşmaları ile devam etti.
Ahiliğin geçmişten günümüze kadar olan tarihi yolculuğunun konuşulduğu panelin moderatörlüğünü Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cabir Altıntaş yaptı.
Panele konuşmacı olarak da katılan Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, ahiliğin ilk başlarda ahlâk, teori ve pratikleri şeklinde gelişirken zamanla iktisadi bir teşkilat halini aldığını belirterek, 'Bu teşkilatın gelişimi uzun yıllar Anadolu’daki ekonomiye şeklini vermiştir. Bu teşkilatın Anadolu’da sağladığı faydalarını kısaca anlatalım. Ahilik sayesinde zenginle fakir, üretici ile tüketici, iş ile sermaye, tebaa ile iktidar arasında denge sağlanmış sosyal adalet tesis edilmiştir. Ahiler sayesinde 'gelene' ve 'gidene' yani misafirlere hizmet edilmiştir. Böylece ticaret, sanat ve kültürde büyük gelişmeler sağlanmıştır. Ahilik, göçebe ve şehir kültürü arasında köprü vazifesini görmüştür. Bunun sayesinde sağlıklı ekonomik bir düzen kurulmuştur' dedi.
Panel, konuşmacılara plaket takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, oda başkanları, Şırnak Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, akademisyenler ve esnaf katıldı.