2020’de hayata geçirilen 'Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi' çerçevesinde başlatılan kazı çalışmaları Malazgirt’in tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

2020’de hayata geçirilen 'Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi' çerçevesinde başlatılan kazı çalışmaları Malazgirt’in tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Muş’un Malazgirt ilçesinde, Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen ve 12 üniversiteden 40 akademisyenin görev yaptığı kazı çalışmalarında, şehir surları içinde çevresi toprakla kaplı han ortaya çıkarılırken surların dışında ise Urartu dönemine ait yazıtlar keşfedildi.
Kazıya bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, projenin dördüncü yılında önemli buluntular elde ettiklerini ifade ederek, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Ahlat Müze Müdürlüğü Başkanlığında 12 üniversiteden 40’a aşkın uzmanla 2020 yılında Malazgirt savaş alanının tespitine dönük bir proje başlatıldı. O projenin dördüncü yılındayız. Projemiz Malazgirt savaş alanının geçtiği yeri noktasal bir şekilde tespit etmek amacıyla yani bu büyük zaferi yerinde tespit ederek görünür kılmak bilimsel olarak ortaya koymak amacıyla başlatılmıştır' şeklinde konuştu.
'Urartu dönemine ait yazıtlar keşfettik'
Yapılan kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait yazıtlar tespit ettiklerini belirten Çevik, 'Bu yıl hem geçen yıl iç kalede yaptığımız çalışmada kale kazısına ilaveten bir de 13-14’üncü yüzyıla ait bir handa da çalışma yürüttük. Bütün bu çalışmalar çerçevesinde aslında Malazgirt’in daha uzak geçmişine belki tarihsel köklerine ilişkin izler de yakalıyoruz. Malazgirt halkına burada teşekkür etmek istiyorum onlar artık bizim Malazgirt için burada olduğumuzu anlamış durumdalar. Ellerinde Malazgirt’in Malazgirt savaşının tarihini açığa çıkarmak adına ellerinde ne varsa onu bizimle paylaşıyorlar. Bu yıl hem savaşa ilişkin son derece önemli buluntular teslim ettiler bize bir diğer önemli buluntu kümesini de Malazgirt’in tarihi kimliğini köklerini açığa çıkarmak üzere olan grup teşkil etmektedir. Bunlar da Urartu yazıtları yani daha önce aslında çeşitli yayınlarda varlığı bilinen fakat ilk kez bizim aracılığımızla bu yazıtlar yerinde bulundu tespit edildi ve koruma altına alındı. Şu an Malazgirt kent müzesine taşınarak Malazgirt’in tarihini açığa çıkaracak çok önemli belgeler tarafımızdan müzede koruma altına alındı. Bütün bu proje çerçevesinde biz sadece Malazgirt tarihini Malazgirt savaş alanının geçtiği yeri açığa çıkarmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda ekip olarak Malazgirt ve yakın yöresinin tarihini aydınlatmaya dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz' dedi.