Konya Valisi Vahdettin Özkan, Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen ve bölgemiz için önemli olan 'Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi 4.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen ve bölgemiz için önemli olan 'Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi 4. Çalıştayına' katıldı.
İnsanı odağına alan hizmet anlayışı ile bütün kamu kuruluşlarının, geleceğe güvenle bakabilme duygusunu inşa edilmesi için risk analizini yaparak bunları bertaraf etmeye yönelik mecraların oluşturulmasının önemine vurgu yapan Vali Vahdettin Özkan, 'Kamu otoritelerinin; toplumun hissiyatına ve beklentisine tercüman olarak operasyonel projeler yürütmesi önem arz ediyor. Ülkemizde özellikle son yıllarda Parlamentonun ulusal düzeyde belirlemiş olduğu normatif çerçeve içinde operasyonel olarak Ulusal Stratejik Eylem Planları üretilmiş durumda. Bunların en önemlilerinden birisi de afete ilişkin olanlarıdır. Memleketimizde insanlarımıza yönelik risklerin tespit edilmesi, sağlıklı verilerin toplanması, analizinin yapılması ve bertaraf edilmesi için takip edeceğimiz yol ve yöntemlerin bilgi teknolojileri kullanılarak sonuç odaklı yürütülmesi gerekmektedir. Bütün birimlerimizin ulusal düzeydeki risklere yönelik çok iyi bir organizasyon ve iletişim içinde olmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Hedeflerin net olarak belirlenmesi ve iyi bir iletişimin olması bütün sektörlerin kendisine düşen görevi bir organizasyon içinde bilimsel olarak icra ediyor olması risklerimizi de azaltacaktır. Güvenli şehirlerin, dirençli şehirlerin oluşturulması da bu çerçevede bunun bir sonucu olmuş olacaktır’’ dedi.

'Proje hayra ve insanlarımızın güvenle yaşamasına vesile olsun'
Vali Vahdettin Özkan, kentte ilişkin risk analizinde en öncelenen ve risk skoru yüksek olan parametrelerden birinin obruklar olduğunu ifade ederek, 'Bilim insanlarımız ve sektör uzmanlarımız beraber değerlendiriyorlar. Projenin bu anlamda bir model olduğunu ve hem Konyamız için hem diğer iller için obruklarla ilgili bilimsel sebeplerin, bizi maruz bıraktığı risklerin ve bu risklerin bertaraf edilmesi için müdahale araçlarının ortaya konulması ile bunu hem toplum nezdinde farkındalık hem kamu otoritelerinin burada operasyonel olarak faaliyete geçmesi açısından bir çerçeve teşkil etmektedir’’ şeklinde konuştu.
Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesinin Konya’da yapılıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Özkan, ‘‘Bütün sektörlerdeki arkadaşların katkısının çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar başta olmak üzere bakanlık temsilcilerimize, üniversitelerimize ve belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Proje çıktılarının geleceğimize güvenle bakma ve geleceğimizin inşasında çok önemli bir girdi olduğunu düşünüyor, proje hayra ve insanlarımızın güvenle yaşamasına vesile olsun’’ diye konuştu.
Obruk oluşum nedenlerinin tespit edilmesi ve obruk oluşabilecek alanların belirlenmesi amacıyla yürütülen projenin sonuçlarının paylaşıldığı çalıştayda; Prof. Dr. Fettullah Arık Proje Saha Çalışmalarını ve Doç. Dr. Sefa Bilgilioğlu Proje Harita Üretimi Modeli ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Çalıştaya Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra; İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Şakir Uslu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.