Balya Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen “Çarmıklı Kınalı Eller Üreterek Kalkınıyor” isimli projesinin imza töreni gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda GMKA tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen proje ile Balıkesir’in Balya ilçesi Çarmık mahallesinde ikamet eden ve üreten kadın üreticilerin ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve internet ortamında da nihai tüketiciye ulaştırılabilmesi adına atıl bir yapıda üretim tesisi kurulması yoluyla kırsal alanda istihdam mekanizması kurulması planlanıyor.

Uygulama alanı sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasında 5. kademede yer alan Balya ilçesinin kırsalında yer almakla birlikte proje ile hem atıl bir yapının sosyal ve ekonomik anlamda değerlendirilecek olması hem de kırsalda istihdamın da güçlendirilmesi adına önemli bir adım atılıyor.

Proje sözleşme imza töreni GMKA Balıkesir hizmet binasında, GMKA Genel Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Kooperatif başkanı Ahmet Kaya ve Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen ile başta kadın üreticiler olmak üzere kooperatif üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Katma Değerli Üretimin Artırılmasını Destekliyoruz.”

Bölge kooperatiflerinin değerli çalışmalarından dolayı memnuniyetini dile getiren GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Ajansımız ilan ettiği Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kooperatifler vasıtasıyla tarımda ortak iş yapma kültürünü geliştiriyoruz. Projelerimiz ile katma değerli üretimin artırılmasını destekliyor, kooperatiflerimizin faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanmasını ve kadınlarımızın değerli emeklerini önemsiyoruz.” diye konuştu.

Proje, Kadın İstihdamına Katkı Sağlayacak

Sözleşmesi imzalanan proje ile Çarmık Mahallesinde ikamet eden üreticilerin, halihazırda üretimini devam ettirdiği doğal ve organik ürünlerin kooperatif başkanlığı bünyesinde oluşturulacak tesis, ekip ve ekipmanlarla, eğitimler verilerek aynı zamanda kadın istihdamı da sağlayarak hane halkına düşen gelirlerinin artırılmasını sağlamak hedefleniyor.

Balya Dörtyol Göleti’nin hizmete girmesinin ardından toprak ve tarlaların sulanmasıyla birlikte daha önce sadece geleneksel yöntemlerle yapılan tarım dönüşüm geçirerek reçellik çilekten, turşuluk kornişon, ata ve yerli tohumluk biber, yerli organik üretim domates, mısır gibi bir çok ürün ve düzeyde üretim ve yüksek gelir girdisi sağlayan, yöresel ismi ile “Badalan Fasülye” diye bilinen kuru fasulye türünün üretimi yaygınlaşmıştır.

Bu üretimin devamlılığı proje ile birlikte atıl durumdaki yapının tadilat ve bakımlarının yapılması, üretim alanı ve tanzim satış noktasının oluşturulması, ürün paketleme, vakumlama ve ayıklama makinalarının alınması ve ürün tanzim ve satış noktası ile depolama alanlarının oluşturulması ile desteklenecek. (Haber Merkezi)