CHP’Lİ SERKAN SARI ÇEVRE VE SAĞLIK BAKANLARINA SORDU: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARITMA TESİSİ İÇİN BAHANELER ÜRETİYOR

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Edremit Körfezi kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni bahaneler üreterek biyolojik arıtma projesini hayata geçirmekte geciktiğini belirterek “Geçen her gün Edremit Körfezi daha da kirleniyor. Halk sağlığı Büyükşehir Belediyesi’nin rant sevdasına tehlikeye atılıyor. Kirliliğin sorumlusu AKP’li Büyükşehir Belediyesidir. Beceriksizliklerinin, Balıkesir’i hakkıyla yönetememenin sorumlusunu başka yerlerde arıyorlar. Daha temiz bir Edremit Körfezi mümkün” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya Edremit Körfezi kirliliği ve kirlilik nedeniyle sağlık sorunlarındaki artışı sordu. Her iki bakanın yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde CHP’li Serkan Sarı, “Edremit Körfezi giderek kirlenmekte olduğuna, halk sağlığının da tehlikeye atıldığına” vurgu yaptı.

EDREMİT KÖRFEZİ KİRLİLİKTEN NASIL ARINDIRILACAK?

CHP’li Serkan Sarı, AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “Edremit Körfezi’nin temizlenmesinde önemli bir adım olacak arıtma tesisi yapma görevi ve sorumluluğu yerine getirmediğini”, “görevi ve yasal zorunluluğu olmadığı halde Edremit Belediyesi’nden biyolojik arıtma tesisi yapmak için arazi tahsisi beklendiğini” Büyükşehir Belediyesi’nin “bahaneler ürettiğini” ifade ederek,  "Bu durumda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile hangi ortak çalışmayı gerçekleştirerek AK Parti iktidarının unsurları olarak Edremit Körfezini kirlilikten arındıracaksınız?” diye sordu.

“3 YILDA OLMADI SONRAKİ 3 YILDA NASIL OLACAK?”

Bakan Özhaseki’ye kirlilikle ilgili denetim, önlem ve yapılan somut çalışmaları da soran CHP’li Serkan Sarı, Bakanlığın 2019 Eylül sonunda yürürlüğe giren mevzuata göre 6 yıl içinde kıyılardaki tüm plajların ‘en az yeterli kaliteye’ ulaştırılması için tedbirlerin alınması ile yükümlü olduğunu hatırlattı. Sarı, “mevzuata göre 6 yıl içinde kıyılardaki tüm plajların en az yeterli kaliteye ulaştırılması sağlanması gerekirken Edremit Körfezi bu düzenleme çıkalı 3 yıl olmasına rağmen neden daha fazla kirlenir olmuştur? Bakanlığınız geri kalan 3 yıl içinde Edremit Körfezi mevzuattaki en az yeterli kaliteye ulaşmak için hangi çalışmaları, ne zaman yapacak?” sorusunu da yöneltti.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da Edremit Körfezi’ndeki kirlilikten ötürü yaşanan sağlık sorunlarını sordu. Bölge halkının şikayetleri olan ateş ve ishale yol açan hastalık verilerinde artış yaşandığına dikkat çeken CHP’li Serkan Sarı Bakan Fahrettin Koca’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • Balıkesir’e bağlı sağlık kuruluşlarına yüzme suyu ile temas sonucu hastalık şikayeti ile 2023 yılı içinde Ocak-Ağustos ayaları içerinde kaç vaka başvurusu olmuştur?
  • Bu vakaların; 2023 yılı aylarına, ilçelere, sağlık kuruluşlarına, vaka başvuru nedenlerine ve tespit edilen hastalıklara göre dağılımı nasıldır? İstatiksel veriler Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir?
  • Bölge halkının şikayetleri olan ateş ve ishale yol açan hastalık verilerinde artış nedeni olarak yüzme suyu kalitesi ile ilgili hangi önlemleri aldınız?
  • Bakanlığınız tarafından Edremit Körfezi yüzme suyu ile ilgili son beş yıldır yapılan ölçümler neticesinde insan sağlığını tehdit eden ve hastalıklara yol açan hangi sağlıksız durumlar tespit edilmiştir?
  • Edremit Körfezi yüzme suyu ölçüm sonuçları insan sağlığı açısından yıllara göre nasıl bir seyir izlemiştir?
  • Bu yıl, Edremit Körfezinde numune alınan yerler arasında özellikle derelerin denize boşaldığı yerler bulunmakta mıdır? Buralardaki ölçümlerin sonuçları nelerdir?
  • Bakanlığınız tarafından yüzme suyu kalitesi denetimleri yeterli ölçüde yapılmış mıdır? Denetim sonuçlarına göre mevzuata uygun olmayan hangi durumlar tespit edilmiştir? (Haber Merkezi)