Balıkesir Üniversitesi Bölge Zeytinciliğine ve Balıkesir’e Katkı Sağlamaya Devam Ediyor.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programının da paydaşları arasında yer aldığı TTGS-II/205 proje nolu "İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele" (TTGS-II/205-"Olive Tree Cultivation in the Era of Climate Change: Tackling Future Impacts with Adaptation Strategies") isimli proje, hibe programı teklif çağrısına yapılan başvuru sonucu kabul edilerek, 109.000 Euro hibe almaya hak kazandı.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) ana faydalanıcısı olduğu, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilerek, Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) tarafından yayımlanan, “Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı Teklif Çağrısı” kapsamındaki proje 2023 yılı Kasım ayında yürürlüğe girecek. Hibe programı kapsamında Edremit Belediyesi’nin başvurduğu; İspanya'nın Selva Belediyesi, İspanya Mallorca UNESCO Merkezi, Yunanistan'ın Peloponnesus Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı ve Avrupa Konseyi'nin Kültür Vakfı Zeytin Ağacı Kültür Rotasının paydaşları olduğu proje projenin 12 ayın sonunda tamamlanması planlanıyor.

Balıkesir Üniversitesi koordinatörlüğünü Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil’in yapacağı projeyle; Üniversite-Şehir iş birlikleri çerçevesinde; ulusal ve uluslararası tüm proje paydaşları ortak akıl ile doğayla barışık modern tarım uygulamaları geliştirerek, Balıkesir’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik sektöründe ve ülkemiz için stratejik bir tarım ürünü olan zeytin bitkisinin yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı amaçlıyor. Projede ayrıca, yöresel zeytin varlığının ve zeytin üreticilerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlerden korunması da başlıca amaçlar arasında yer alıyor.(Rabia Şevval Çakmak)