DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, 25 Eylül Pazartesi günü Ankara Mamak’ta bulunan TÜBİTAK tesisinde bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği patlamayı gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Ankara ve Kırıkkale’de bulunan MKE fabrikalarında meydana gelen patlamalarda altı vatandaşımızın hayatını kaybettiğine, altı vatandaşımızın da yaralandığına dikkat çeken Dalgın, özellikle patlayıcı madde bulunduran tesislerimizde iş güvenliğine ilişkin alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığını sordu.

Burak Dalgın, bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a şu soruları yöneltti:

1-TÜBİTAK’taki patlamaya neden olduğu belirtilen kimyasal reaksiyonlar için 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda öngörülen tedbirler tamamen uygulanmış mıdır?

2-Patlamanın gerçekleştiği TÜBİTAK tesisinin iş güvenliği ve sağlığı denetimleri en son ne zaman yapılmıştır?

3-MKE’de meydana gelen patlamalardan sonra başta TÜBİTAK ve savunma sanayii şirketlerimiz olmak üzere patlayıcı madde barındıran tesislere ilişkin ek iş güvenliği önlemleri alınmış mıdır?

4-Söz konusu fabrika ve yerleşkelerdeki kaza sıklığının nedeni, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınan tedbirlerin eksikliğinden mi kaynaklanmaktadır?

5-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı patlamaya ve sorumlularına ilişkin herhangi bir idari işlem başlatmış mıdır?

6-Önümüzdeki süreçte benzer patlamalarının yaşanmaması için ne tür tedbirler alınacaktır? (Rabia Şevval Çakmak)