Hindistan, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’ın cinayetinin ardından iki ülke arasında başlayan diplomatik kriz kapsamında Kanada’dan yaklaşık 40 diplomatını geri çekmesini istediği iddia edildi.

Hindistan, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’ın cinayetinin ardından iki ülke arasında başlayan diplomatik kriz kapsamında Kanada’dan yaklaşık 40 diplomatını geri çekmesini istediği iddia edildi.
Hindistan’daki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü (KLF) lideri Hardeep Singh Nijjar’ın Kanada’da öldürülmesinin ardından iki ülke arasında başlayan diplomatik kriz derinleşiyor. Financial Times’ın konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberde, Hindistan’ın Kanada’dan 10 Ekim’e kadar yaklaşık 40 diplomatını Hindistan’dan geri çekmesini istediğini belirterek, Hindistan’ın bu tarihten sonra ülkede kalan Kanadalı diplomatların diplomatik dokunulmazlıklarını kaldıracağını ifade etti.
Kanada veya Hindistan tarafından söz konusu talebe ilişkin henüz resmi açıklama gelmezken, Hindistan, daha önce her ülkenin diğerine gönderdiği diplomatların sayısı ve derecesinde 'eşitlik' istediğini belirtmişti. Hindistan’ın Ottawa’daki diplomat sayısına kıyasla Kanada’nın Yeni Delhi’de daha fazla diplomatı bulunuyor.
Kanada Senatosu Dış ilişkiler ve Uluslararası Ticaret Komitesi Başkanı Peter Boehm yaptığı açıklamada, 'Daha fazla Kanadalı diplomatın istenmeyen adam ilan edilmesi duruma yardımcı olmaz ve bu anlaşmazlığı daha da zorlaştırır' dedi.

Hindistan, Kanada vatandaşlarına vize işlemlerini askıya aldı
Kanada’daki Hindistan vize başvurularını alan yetkili kuruluş BLS International 21 Eylül’den itibaren Kanada vatandaşlarına vize vermeyi durdurmuştu.

Ne olmuştu?
Kanada Başbakanı Justin Trudeau geçtiğimiz eylül ayında Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, ayrılıkçı Sih örgütü KLF’nin lideri Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan devletinin olabileceğini ifade etmişti. Trudeau, Kanada istihbaratının 'güvenilir' kanıtlar elde ederek Hindistan hükümeti ve Nijjar’ın ölümü arasında bağlantı tespit ettiğini vurgulayarak, 'Bir Kanada vatandaşının Kanada topraklarında öldürülmesi olayına herhangi bir yabancı hükümetin karışması kabul edilemez bir egemenlik ihlalidir' ifadelerini kullanmıştı.
Ottawa yönetimi daha sonra Hindistanlı diplomat Pavan Kumar Rai’yi sınır dışı etmiş, Kanada Başbakanı Trudeau’nun iddialarını reddeden Hindistan yönetimi de üst düzey Kanadalı bir diplomatın sınır dışı edilmesine karar vermişti.

Nijjar, Hindistan’da terörist listesine eklenmişti
Hindistan’daki KLF lideri ve aynı zamanda Kanada vatandaşı olan 45 yaşındaki Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’nın British Colombia eyaletinde maskeli kişiler tarafından aracında öldürülmüştü. Örgüt, 1987 yılından bu yana Hindistan’da askeri ve diplomatik misyonlara gerçekleştirdiği saldırılarla bilinirken, örgütün lideri Nijjar ise Hindistan tarafından terörist listesine eklenmişti.