Vali İsmail Ustaoğlu Türkiye'nin en özel zeytinlerinin işlendiği, zeytinyağıyla coğrafi işaret sahibi olan Ayvalık İlçesinde sezonun ilk zeytin hasadı dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Kalitesi tescilli zeytinin ilk hasadında üreticinin heyecanına ortak olan Vali Ustaoğlu beraberinde Milletvekilleri İsmail Ok ve Mustafa Canbey, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ve İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ile birlikte zeytincilik sektörünün önemli firmaları arasında yer alan Ayvalık Köklü Zeytincilik İşletmesini ziyaret etti. Ziyarette yılın ilk erken hasat zeytininin zeytinyağına olan yolculuğuna tanıklık edildi. Vali Ustaoğlu ve beraberindekiler zeytinlerin hazneye konulmasından makine sistemlerinden geçip yağ olması arasında yapılan işlemlerle ilgili firma yetkililerinden bilgi aldılar.

Damak çatlatan lezzetinin yanı sıra ilk sıkım zeytinyağının adeta bir altın değeriyle şifa kaynağı olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu, tarım şehri Balıkesir’in zeytin ve zeytinyağı üretiminde bereketli sezon geçirmesi temennisinde bulundu. Ustaoğlu, “İlimiz iki denize kıyısı olan geniş coğrafyada her köşesinde ayrı zenginliği bulundurmasıyla çok bereketli topraklara sahip. ‘Türkiye'yi Doyuran İl’ olan Balıkesir tarımında başkenti diyebiliriz. Bugün de Ayvalık İlçemize sezonun ilk zeytin hasadını gerçekleştirdik. Zeytinin, sıvı altın diyebileceğimiz zeytinyağına dönüşme sürecine şahitlik ettik. Bu vesile ile en kaliteli zeytinlerin üretildiği, en lezzetli zeytinyağlarının işlendiği İlimizdeki üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum.” şeklinde konuştu.

Balıkesir genelinde yaklaşık 13 milyon  zeytin ağacı olduğunu ifade eden Ustaoğlu basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hasadını başlattığımız zeytinden bu yıl içerisinde de yaklaşık 30 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Tabii bu ülkemizin gerek iç piyasasında gerek ihracatında zeytinyağı gerçekten çok önemli bir yer tutuyor demektir. Bu yıl ki bu üretimle beraber ülkemiz ihracatına zeytinyağımızın çok önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz." ifadelerine yer verdi. (Rabia Şevval Çakmak)