BİGEP Aylık Değerlendirme Toplantısı Edremit İlçesinde Yapıldı

Balıkesir’in eğitim potansiyeline güç kazandıran Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların aylık değerlendirmesi Edremit İlçesinde Vali Hasan Şıldak başkanlığında yapılan toplantı ile gerçekleştirildi.

Her ay bir ilçede düzenlenen programla BİGEP Projesinin çalışmalarını yakından takip eden Vali Şıldak Edremit İlçesindeki yaptığı toplantılarda İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Okul Müdürleri, okulların BİGEP Proje sorumluları ve zümre başkanları ile bir araya geldi.

Edremit İlçesindeki programına "İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı" ile başlayan Şıldak İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile BİGEP Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ele aldı. Edremit  Kaymakamı Ahmet Odabaş ve İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı'nın da hazır bulunduğu toplantıda proje kapsamında İl genelindeki okullarda yapılan çalışmalar ayrıntılı olarak görüşüldü.  

Amaçlarının temel taşları arasında yerini alan  'başarının izlenmesi' hedefiyle yola çıkan BİGEP Projesi İl genelinde oluşan heyecanla birlikte akademik başarıyı arttırmayı hedefliyor. 

Toplantıda ilk olarak Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Özbek yürütülen ve planlanan çalışmalar ile istatistiki bilgileri içeren bir  sunum yaptı. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı yaptığı sunumda ise ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda yapılan deneme sınavlarının ilçe, okul ve ders ölçeğinde değerlendirmesi hakkında bilgiler verdi. Deneme sınavlarına sağlanan katılım sayıları, okul düzeyinde ve ders bazında alınan sonuçların sıralamalarında çıkış veya iniş yaşayan İlçeler değerlendirildi.  Sıralamalarda yükseliş trendinde olan İlçelerin Milli Eğitim Müdürlerine yaptıkları çalışmaları soran Vali Şıldak,  gösterdikleri başarının diğer İlçelere de örnek oluşturacağını söyledi. 
Vali Şıldak, bir önceki değerlendirme toplantısında alınan kararlar sonrasında; okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, ikili eğitimin yürütüldüğü okullara yönelik çalışmalar, yapılacak ihtiyaç analizlerine göre eğitim yatırımı planlarıyla ilgili yapılanlar hakkında bilgi aldı. Şıldak, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların özellikle önümüzdeki yıl daha da artacağının altını çizdi.

Vali Hasan Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Şıldak, “Aylık olarak yaptığımız değerlendirme toplantıları ile genel olarak eğitim konularının yanı sıra uygulamakta olduğumuz BİGEP Projesinin çalışmalarının geçmiş bir ay değerlendirmesini yapıyoruz.  Ayrıca eğitim yatırımları, uygulamalarımız, diğer proje çalışmalarında yapılması gereken müdahaleler, ani karar verilmesi gereken hususları bu toplantılarımızda değerlendiriyor, karara bağlıyor ve uygulamaya geçiyoruz.  Amacımız İlimizde eğitimi tamamen birinci plana oturtmak ve eğitim alanını canlandırmaktır. Sürekli bir izleme, takip uygulamasıyla eğitimin aktörleri ve uygulayıcıları olan okul müdürleri ile öğretmenlerin eğitim faaliyetini enerjik bir ortamda, dinamik bir şekilde sürdürmelerini;  öğrencilerimiz ve velilerimize yakından bir dokunuşla onları eğitim sürecinin canlı ortamı içinde tutmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Son bir aylık değerlendirmelere baktığımızda gidişatın son derece olumlu bir zeminde, başarılı şekilde ilerlediğini görüyoruz. Bunu sayısal olarak elde ettiğimiz verilerden görüyoruz. Her ay okullarımızda 7’nci, 8’inci, 11’inci ve 12’nci sınıflara uyguladığımız deneme sınavlarının sonuçlarını liseye giriş sınavı ve üniversiteye giriş sınavlarına yönelik olarak yapıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz her ay düzenli olarak bu sınav sonuçlarının okumasını yapıyor ve ilçelerimize gönderiyor. Sonuçların her okulda öğretmenler odasında, öğretmenler kurulunda, okul müdürünün başkanlığında değerlendirilmesi de ayrıca yapılıyor.” şeklinde konuştu.

BİGEP’le Farkındalık Oluştu

Okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin gidişatının adım adım izlenmesi, takip edilmesi ve değerlendirmeye tabi tutulmasının bir farkındalık oluşturduğunu sözlerine ekleyen Şıldak, “Bu farkındalığı biz motivasyonla destekliyoruz. Başarılı olan öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve okul idarecilerimizi ödüllendiriyoruz.  Projenin çatısı altındaki işleyiş, kurduğumuz sistem, oluşturduğumuz mekanizma başarıyı gözden kaçırmıyor.” dedi. 

Şıldak, “Balıkesir'de Biz Eğitimi Birinci Öncelikli Konu İlan Ettik”

Eğitimin birinci konu olması gerektiğine vurgu yapan Vali Şıldak eğitimli toplumların çok daha ileri gittiği gelişmeleri güçlü şekilde sağladıkları gerçeğinin bilindiğini dile getirdi. Şıldak, “Biz Balıkesir'de eğitimi birinci öncelikli konu ilan ettik. Kurumlarımız buna destek veriyor. Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesiyle oluşan o tatlı rekabetin öğretmenler arasında nasıl bir uygulama heyecanına dönüştüğünü görebiliyoruz. Bugün toplantıda yatırımları, bu konudaki aksamaları, ilçelerimizde alınması gereken tedbirleri, pandemiyle ilgili konuları masaya yatırdık.” ifadelerini kullandı.

Şıldak, “Okul Öncesi Eğitim Çok Önemli”

Edremit İlçesinin değişken hareket artışına sahip olan tek İlçe olduğunu belirten Şıldak, “Gelişim gösteren Edremit’te pek çok yeni okul ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu kapsamda da ikili eğitim yapan okullarımızın artık tekli eğitime geçirilmesi konusunu görüştük. Burada bazı okullarımızın depreme dayanıklı olmamaları sebebiyle yıkılacak olması, ikili eğitime geçilmesine sebep olmuş. Bunlara ilişkin de çözüm üreteceğiz. Yeni okul yapımları ve tekliflerimiz olacak. Anaokullarındaki öğrenci sayımızı da arttırmak istiyoruz. Okul öncesi eğitim çok önemli bir konu. Beş yaş grubundaki çocuklarımızın yüzde yüzünün okullaşmasını istiyoruz. Önümüzdeki eğitim döneminden itibaren bu konuda daha sıkı çalışmayı planlıyoruz.” diye konuştu. 

BİGEP Okul Duvarlarını Aştı

Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesinin sadece okul duvarlarıyla sınırlı olmadığına dikkat çeken Şıldak, “Veliler projemizin paydaşları arasında yer alıyor. Sorunu olan çocuklarımızın ailelerine yönelik incelemeler, araştırmalar yapılıyor. Projemiz kapsamında her çocuğun bir eğitim danışmanı var. Eğitim danışmanları çocuğu yakından takip ederek davranışlarındaki değişiklikleri, başarısını arttırmak için yapılacakları değerlendiriyorlar. Proje motivasyon ve sinerji oluşturma projesidir. Biz burada insan faktörüne odaklandık. Okul idarecilerini, öğretmenleri, çalışanları daha aktif hale getirerek, atıl vaziyette kalan, dinamizmini kaybetmiş kadrolar varsa onları ödüllendirerek canlandırmak istiyoruz.” diye ifade etti.

Şıldak, “Sorunlar ve Tedbirler Bir Bütün Olarak Ele Alınıyor”

Milli Eğitim Bakanlığıyla İçişleri Bakanlığı arasındaki bir protokol çerçevesinde ‘Güvenli Okul Projesi’yle okullardaki güvenliğin sağlandığını ifade eden Vali Şıldak, “Okullarımızın bazılarında daha üst seviyede güvenlik tedbirleri de alınıyor. Uyuşturucuyla mücadelede ‘Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum’ adlı ayrı bir proje yürütüyoruz. Uyuşturucu bütün dünyada olduğu gibi ülkemizin de kanayan yaralarının en başında gelen hem sağlık problemi hem de sosyal bir problem. Projemize şu ana kadar 570 civarında ‘ben uyuşturucu kullanıyorum, beni kurtarın’  diyen vatandaşımız başvuru yaptı. Bunların 220’si projenin içinde kalarak tedavi ve rehabilitasyona devam ediyor. Sonra işe yerleştirme işlemlerini takip ediyor, onlara istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Uyuşturucu yaygınlaştıkça okullarımızın, öğrencilerimizin güvenliği, bu hastalığa bulaşma ihtimali, ona tutulma ihtimali yüksek bir seviyede oluyor.  Edremit'te bu konuyu özellikle takip ediyoruz. Toplumdaki sorunlar tek başına değil, hepsi birbiriyle bağlantılı şekilde gelişiyor. Güvenlik boyutunu; eğitimin güvenliği değil, toplumun güvenliği olarak toplu bir şekilde genel bir bakışla ele alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Vali Şıldak BİGEP’in Uygulayıcıları İle Bir Araya Geldi

İl Eğitim Değerlendirme Toplantısının ardından Okul Müdürleri, okulların BİGEP Proje sorumluları ve zümre başkanları ile toplantıda bir araya gelen Vali Şıldak, BİGEP Projesiyle eğitim alanında bir fark oluşturulmak istendiğini söyledi. Şıldak, “Eğitimin yönetimi sürecinde, yapılış biçimiyle, öğrenciden veliye, müdürlerden öğretmenlere kısaca eğitimin tüm aktörlerine yönelik yaklaşımıyla eğitime farklı bir bakış oluşturmaya çalışıyoruz. Motivasyonu yüksek, dinamik, canlı, heyecanlı eğitim ortamları oluşturmak için hedefler koyuyoruz. Her eğitimcimizin ve okulumuzun bir planlaması, hedefi, geleceğe yönelik bir odaklanma noktası olsun istiyoruz. Bunun için gelip geçici değil sürekliliği olan, uygulanabilir, geliştirilebilir bir çalışmayı ortaya koymaya çalışıyoruz. İzleme ve takip yöntemini uyguluyor, çalışmaları aylık periyotlarla değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıl uzaktan eğitim şartlarında deneme uygulamaları yaptık. Projemiz eylül ayından itibaren gördüğümüz noksanlıklarının tamamlanmasının ardından yapılan revizyonlarla yoluna devam ediyor. Projede gördüğüm temel nokta değer verme, hissettirme, insana odaklanma, eğitimin insan yönünü daha da güçlü kılma adına uygulanan bir çalışma olması. Milli Eğitim Teşkilatımız sürekli alanda. Bütün bunlar bizim tarafımızdan eğitime, eğitim sürecine ve eğitimin aktörleri olarak her birinize değer verdiğimizin ifadesidir.” diye vurguladı. 

 Şıldak, “Eğitim Öncelikli Bir Alandır”

Eğitimin bir ülkenin gelişmesinde, kalkınmasında insan gücünün geleceğe hazır bir nesil olarak yetiştirilmesinde en güçlü unsur olduğunu vurgulayan Vali Şıldak, “ İldeki yöneticiler eğitimcileri önemsiyor, değer veriyor, fark ediyor. Karşılıklı istişare, fikir yürütme, sürekli geliştirme, kendini yenileme, inovatif düşünce yöntemleriyle, yaklaşımlarıyla eğitim sürecini sürekli gelişen bir alana ve dinamik bir alana dönüştürme gayreti olarak özetleyebiliriz.” diye ifade etti. 

BİGEP Projesinin orta gelir ölçeğindeki ailelerin ihtiyacı olan öğrencinin desteklenmesine yönelik bütün enstrümanları bünyesinde barındırdığını ifade eden Şıldak, “Biz deneme sınavı yapıyor, danışman öğretmenlik uygulamasıyla çocuğumuza destek sağlıyoruz. Her türlü sürecin yönetimini bizzat en yakından takip ediyoruz. BİGEP eğitimde hedef kitle olan öğrencinin, velinin her yönden desteklenmesi anlamında çok farklı enstrümanları bize sunuyor. Bunları bir yol haritası ortaya koyarak yapıyor. Çok basit, kullanışlı, uygulanabilir, sürdürülebilir bir model olarak sizlerin hizmetine sunduk. Düşünüp, tartışıp, istişare ederek, geliştirerek bugünkü son haline getirdik ve sizlere emanet ettik. Ve gün geçtikçe Balıkesir'in bütün eğitim camiasının sahipliğinde yürütülen güçlü bir çalışmaya dönüşüyor. Halka halka yayılan bir etkiyle enerji ve sinerji oluşturuyor.” şeklinde belirtti. 

İl genelinde oluşan enerjiyle hep birlikte çok daha iyisinin yapılabileceğini vurgulayan Vali Şıldak  küçük dokunuşlarla heyecan düzeyinin, dinamizmin iyi örneklerle çoğalacağını sözlerine ekledi. Toplantının devamında projenin alanda sahiplenicisi ve uygulayıcısı olan Okul Müdürleri, okulların BİGEP Proje sorumluları ve zümre başkanlarına söz veren Şıldak, projenin eğitim camiasına yansımalarıyla ilgili bilgiler aldı. Projenin yürütülmesinde herhangi bir aksaklık veya talebin olup olmadığını sordu. Söz alan öğretmenler projenin onlara ve öğrencilerine farklı bir heyecan ve motivasyon verdiğini ifade ettiler, görüş ve önerilerini aktardılar.