BAŞKAN ÇETİN: İNEKLERDE VE DÜVELERDEKİ ÜREME PARAMETRELERİ KALDIRILMALIDIR

“UMARIM MAĞDURİYETLER GİDERİLİR”

 

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çetin, “2021 yılı 1 Ocak-31 Ağustos arası buzağı destek düzeltme listelerinin askıya çıktığı günden itibaren üreticilerimiz memnun değildir” dedi.

Başkan Hasan Çetin, “Tarım ve Orman Bakanlığınca 2020 yılında uygulamaya konulan Üreme parametresi nedeniyle Türkiye genelinde 830 bin Balıkesir’de ise 22 bin 661 buzağı parametreye takıldığı için destekten faydalanamamıştır” diye konuştu.

 

“ELEKTRİK VE MAZOTTAKİ FİYAT ARTIŞLARI ÜRETİMİ DURMA NOKTASINA GETİRMİŞTİR”

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu da zor koşullarda üretimini sürdürmeye çalışan biz üreticileri zor durumda bırakmıştır. Bir yandan girdi maliyetlerine gelen afakî zamlar özellikle yem, elektrik ve mazottaki fiyat artışları üretimi durma noktasına getirmiştir.

 

“90 GÜN DAHA UZATILMALIDIR”

Mevcut mevzuata göre İlk defa buzağılayan düvenin 810 gün yani 27 ay içinde doğum yapması istenilmekte, sürenin 1 gün dahi aşılması üreticinin destek almasına engel olmaktadır. İneklerde ise iki buzağılama arası 450 günü aşmaması istenilmektedir. Yani bir inek doğum yaptıktan sonra tekrar 5,5 ay içinde gebe kalması istenilmektedir. Bu süreleri hayvanların besleme, metabolik hastalıklar, üreme hastalıkları, güç doğum, iklim ve barınak koşulları etkilemektedir. Kim istemez ki hayvanının tohumlanıp biran evvel gebe kalmasını. Ülkemiz koşullarında bu 450 gün parametresine uymak çok zordur. Bu süreler kaldırılmalıdır. Ya da ez az 3 ay (90 gün) daha uzatılmalıdır.

 

“UMARIM MAĞDURİYETLER GİDERİLİR”

Bakanlığımızdan talebimiz bizim sesimize kulak verip bu haklı talebimizi dikkate almasıdır. Aksi halde üreticilerimizin mağduriyeti devam edecektir. Biz bu durumun düzeltilmesi hususunu bakanlık yetkililerimize ilettik. Umarım tez zamanda gerekli düzenlemeler yapılarak mağduriyetimiz giderilir.”