ŞİKÂYET VAR... İDDİALAR DOĞRU MU?

“İzin alır gidersen yerinde yeller eser, yerine başkasını alırım” 

Bu yazıyı kaleme alırken daha fazla mobbinge uğrama korkusu içerisinde ellerimiz titreyerek yazdık. Çünkü bizim bir dayımız, bir amcamız yok. Sizler gibi duyarlı basın mensupları var. Birazdan anlatacaklarımızı herkesin bilmesini ve sizin de konuyu yakından takip ederek 15 den fazla işçinin hakkını savunmanız için yazıyoruz.
Bu yazı Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde temizlik personellerine uygulanan mobbing ve kayırmacılık hakkındadır. Ne yazık ki derdimizi kimseye anlatamadık.
Şefler, personeller arası kayırma yapmakta ve torpilsiz olanlara mobbing uygulayarak fazla iş vermektedir. Torpilli temizlik personellerine tek oda temizletiliyor ve bu kişiler ameliyathane, ultrason, laboratuvar, santral, arşiv, endoskopi ve bronkoskopi gibi iş yoğunluğunun az olduğu bölümlere özellikle yerleştiriliyor. Temizlik personeli olmasına rağmen bazı personeller masa başı iş yapıyor ve evrak kayıt gezdiriyor. Geçen yıl 200 civarı tıbbi sekreter gelmesine rağmen temizlik personelleri masa başında çalışmaya devam ediyor. Yıllık izinlerimizi kullanamıyoruz, kullandırmıyorlar. 50 -100 gün izni biriken personeller var.  Ö. Müdürden yıllık izin istemeye gidildiğinde bir personele “Nasılsa senin hastan iyileşmeyecek hasta, ölecek bir hasta, boş ver izni’’ denilmiş. Yine bir başka personeli de “İzin alır gidersen yerinde yeller eser, yerine başkasını alırım.” diyerek tehdit etmiş. Ö. Müdür personellere yıllık izinlerini vermiyor. Kapısına gelen güvenlik görevlilerine ve temizlik personellerine herkesin içinde bağırıp çağırıyor ve personelleri boynundaki yaka kartından tutarak kartlarını sallıyor. Formasından tutup formasını sallıyor. Kısacası kendisi açık bir şekilde personelleri aşağılamakta ve onurlarını hiçe saymaktadır. Torpilli temizlik personelleri müdürün odasına sivil kot pantolonla gidiyor, müdür bir şey demiyor. Yine bu personeller hemşire forması giyiyor ve onlara karışılmıyor. Ö. Müdür iki temizlik personelini kendi çaycısı yaptı. S. şef ve Se. şef,  ayrıcalıksız personellere polikliniklerde 50 oda temizlettirilip üzerine ultrasona, diyalize yardıma gönderiyor. Tek oda temizleyen ayrıcalıklı personeller değil de tek başına 50 oda temizleyen personeller diğer bölümlere yardıma gönderiliyor. S. şef nöbet listelerini sıralı yazmıyor, sevdiği personellere sırası gelmeden bayram nöbeti yazıyor. Yataklı servislerde 1-2 personel 20 oda 20 tuvalet temizliyor, hasta taşıyor, çarşaf değiştiriyor, eleman yeterli olmadığı için hijyen yeterli olmuyor. Eleman yeterli olmuyor çünkü dengeli bir şekilde bölümlere yerleştirilmiyorlar ve bazı temizlik personelleri masa başı iş yapıyor.
Tehdit ve gözdağından dolayı kimse şikâyetini dile getiremez oldu. Se. Müdürün bu duruma çözüm bulacağını biliyoruz. Bu adaletsizliğin, kayırmacılığın ve mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. #sizdengelenler (Haber Merkezi)